Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Električni orgazam // 27. mart // Feedback Niš

March 27 @ 22:00 - 23:59 UTC+1

Električni-Orgazam-Klub_Feedback-Niš

Legendarni beogradski bend “Električni orgazam” ove godine proslavlja 40 godina postojanja, i tim povodom kreće na slavljeničku turneju po teritoriji cele bivše Jugoslavije.

Bend će u okviru pomenute turneje nastupiti i u Nišu u petak 27. marta, u Feedbacku.

Ulaznice su u prodaji po ceni od 800 rsd (za prvih 50), a nakon toga biće 1000 rsd. Prodajna mesta su: Vintage Shop (Davidova 9) i pivnice Nemir (Učitelj Tasina 17) i Ministarstvo (Vojvode Vuka 12).

“Električni orgazam je u Nišu uvek imao vernu publiku, koja zbog svog južnjačkog temperamenta uvek srčano, vatreno i emotivno reaguje na naše koncerte i daje nam neverovatan feedback. Svaki put se sa velikim zadovoljstvom vraćamo u ovaj grad, i jako nam je drago što će i Niš biti jedan od gradova u kome ćemo proslaviti naš veliki jubilej, 40 godina Orgazma”, poručuje Gile pred niški koncert.

Urbana legenda kaže da je bend nastao 13.januara 1980. godine nakon koncerta grupe “Leb i sol” u Domu sindikata, kada su Srđan Gojković Gile, Ljubomir Jovanović Jovec i Ljubomir Đukić Ljuba otišli u boemsku kafanu “Mornar” (pošto u to vreme nije bilo kafića) i odlučili da naprave pank bend. Ime “Električni orgazam” predložio je Gile, pošto mu je to prvo palo na pamet, želeći da na taj način namerno provocira i šokira tadašnji establišment.

“Tog dana bili smo na koncertu grupe “Leb i sol”. Koncert je bio super, ali to nama, koji smo slušali to što smo slušali, s nabujalom tinejdžerskom energijom, jednostavno nije bilo dovoljno. Hteli smo nešto drugo i posle koncerta smo otišli u kafanu “Mornar”. Bila je, za to vreme jedna uobičajena situacija – nema konobara. Tako je i nastala jedna od naših prvih pesama, “Konobar” a te iste večeri nastao je i “Električni orgazam””, sećaju se članovi ovog kultnog sastava.

“Električni orgazam” je u stvari bio napravljen samo za jedan koncert, kako bi nastupio kao predgrupa “Hipnotisanom piletu”, bendu u kojem je Gile svirao bubanj, a Jovec gitaru (dakle sami sebi), jer nisu znali ko da im bude predgrupa, a u to vreme je bilo uobičajeno da svaki koncert ima neku predgrupu.

Već na ovom prvom koncertu koji su sredinom juna 1980. godine održali u maloj sali SKC-a izazvali su totalni delirijum i euforiju u publici, i nakon koncerta svima je bilo jasno da od tog trenutka “Hipnostisano pile” više ne postoji, a da je “Električni orgazam” postao glavni i jedini bend.

“Čim smo odsvirali taj poznati prvi koncert “Električnog orgazma” kao predgrupa “Hipnotisanom piletu”, odmah su svi u Beogradu saznali za nas i postali smo bar tu zvezde. Za dva meseca su svi u Jugoslaviji znali za bend”, seća se Gile.

Od tada je prošlo tačno 40 godina, i za to vreme “Električni orgazam” je promenio mnogo članova i postava, preživeo i nadživeo nekoliko ratova i država, objavio mnogo antologijskih albuma i pesama, održao mnogo koncerata i mnogo puta podigao veliku prašinu, a bio je i na ivici raspada, ali je opstao, i danas ponosno i uzdignute glave svakako predstavlja jedan od najznačajnijih i najdugovečnijih rok bendova sa ovih prostora.

Details

Date:
March 27
Time:
22:00 - 23:59
Event Category:

Venue

Feedback
Balkanska 2a
Niš, Serbia
+ Google Map
Website:
klubfeedback.com