Šta će nam Alternativni Kulturni Centar?

Šta će nam Alternativni Kulturni Centar?

Kako sam došla do toga da pišem koncept za Alternativni Kulturni Centar? Predugačko. Preširoko. Recimo da nisam imala pojma da sam se našla na pravom mestu u pravo vreme. Samo se desilo. Onda sam od svojih saradnika dobila samo ono što sam i očekivala. Vetar u leđa i predivnu podršku. Ljubav za sve i radost što imam takve ljude uz sebe. Nekako su se godinama nagomilali svi ti entuzijasti, vernici u kulturu i umetnost, stvaraoci, kreativci i maštalice. Privlačimo se kao magneti.

Sada je još samo potrebno da vidimo gde ćemo se smestiti. Kakvo nam mesto treba? Tačka koja podržava slobodu mišljenja – kako bismo nesmetano mogli da iznesemo, raspravimo i opravimo sve naše lude ideje. Takoreći rasadnik ideja. Takođe mesto gde će kreativci izložiti svoj rad bez komplikacija. Gde će svako umetničko delo moći samouvereno da stoji jer zna da će biti uvaženo.  Gde ćemo spojiti nespojivo i tako razbiti konvencionalne strukture mišljenja.

Zašto? Kome je to potrebno? Meni. Vama. Deci. Budućnosti. To što ga sada nema ne znači da nije bilo potrebe za tim već da je oduvek bilo previše komplikovano da se neko time bavi..

Odvažno stajem u prve redove borbe za kulturu mladih umova. Nekako kad pomislim da se u ovom gradu stvara Naučno Tehnološki centar poželim neku protivtežu da udarim. Kontru u pozitivnom smislu. To mi je nekako dodatna inspiracija – verujem dolaziće ljudi u Niš zbog nauke – imaće gde da vide i kulturu.

Kakvu? Pionirsku. Alternativnu. Smelu. Neispitanu. Kakva vam nedostaje?

Šta vam pružaju postojeće strukture za kultivisanje umetnosti u ovom gradu a šta ne?

Šta Vam je draže – Pionirski ili Alternativni Kulturni centar? Zašto?

Šta je za Vas alternativna kultura u Nišu?

Pita: Marija Jović