Feedback sessions ili: iskustva s one strane muzičke ekspresije

Feedback sessions ili: iskustva s one strane muzičke ekspresije

I, po treći put pitamo se: šta je to jam session?

Nismo sasvim sigurni da smo ni ovoga puta na tragu konkretnog objašnjenja ili kakve precizne definicije . Čak smo od svega toga i predaleko otišli.

jer nas je ponelo.

jer nas je potpuno zavozalo.

…jer smo se, istražujući sonične dubine, visine i širine , najednom našli sasvim oslobođeni svih unapred zacrtanih planova, zaboravili  na stroge forme, okoštale strukture i…

…našli sebe  „s one“ strane ekspresije muzičkog stvaralaštva.

Ima, doduše, onih koji bi (i koji su)  ovom pitanju s početka teksta posvetili čitav svoj život i stvaralački napor. I oni vam nikada neće reći pravi odgovor. Ne zato što ne znaju, već zato što će, umesto da gube vreme na objašnjenja, prosto, svirati. Ali, ako umete da slušate i ako ste iskreni ljubitelj muzike, biće vam kristalno jasno šta, u stvari, znači ta famozna „sloboda izraza“ za kojom žudi svako ko se lati nekog instrumenta.

Ako, opet, svedemo sve to na ravan svakodnevnog života (jer muzika je neodvojiva od svakodnevice) shvatamo da se mnogo štošta krucijalno i epohalno dogodi posredstvom slučajnosti koje se, na kraju, ispostave tako sinhronizovane u vremenu i prostoru da predstavljaju mnogo više od pukog slučaja.

Možete to nazvati čudnim, neobjašnjivim, magičnim, neuhvatljivim ili kako god, ali mi smo rešili da mu damo  ime koje glasi: FEEDBACK SESSION!

I kada čujete to ime znajte da ono znači:

POZIV SVIM MUZIČARIMA BEZ OBZIRA NA  ŽANROVSKU OPREDELJENOST, NIVO ZNANJA I USVIRANOSTI, BEZ OBZIRA DA LI SU SAMOSTALNI IZVOĐAČI ILI ČLANOVI NEKOG (NE)POZNATOG BENDA ILI ORKESTRA  DA DOĐU I RAZMENJUJU SVOJA SVIRAČKA ILI PEVAČKA ISKUSTVA  I SVOJE INSTRUMENTE  NA BINI KLUBA FEEDBACK U NEDELJU, 31. MARTA, 2019. GODINE S POČETKOM U 19H!

Shvatite to bukvalno, jer jam session u našem poimanju znači: muzika za svakoga koju izvode oni koji slušaju i sviraju sve!  

Ali ne i samo to!

Na ovakvim događajima imate jedinstvenu priliku da isprobavate raznorazne mogućnosti i podešavanja svakovrsnih standardnih, klasičnih, električnih i egzotičnih instrumenata, da se igrate bojama, da dronujete i loo(m)pujete do beksraja, da naučite od drugih i da naučite druge.

Takođe, bićete u prilici da delite binu sa vrhunskim predstavnicima niške muzičke scene kao što su sadašnji ili bivši članovi bendova: Bohemija, Prljave sestre, There.,Goribor, Novembar, Stoned Heads, Eyot (…i mnogi drugi koji se mogu sasvim slučajno, neočekivano ili, pak, baš s namerom pojaviti). Svi oni su serijal Fedback session događaja prepoznali kao šansu i podstrek da se Niš „ozvuči“ svežim idejama (ne)skrivenih talenata.

I nemojte pri tom misliti da je sve stalo (samo) u rokenrol. Od standardnog i free jazz-a, preko synth wave-a, kantrija, blues-a do doom-a, metala i freestyle hip-hop-a i svega onog između, granice su obeležene samo vašom spremnošću da (po)kažete šta umete!

Čekamo vas!

Ulaz je slobodan!

PS: Ako vas zanima kako to može zvučati, izdvojili smo za vas neke najblistavije trenutke. Preslušajte na našem martovskom podkastu u linku ispod (premotajte tačno na 35. minut 😉 ), a tu je i intervju sa Urošem Kostićem (There., Overdriven Dreams) koji iz svog iskustva govori kako se stiče i kreativno iskorišćava moć improvizacije.

Autor: Ana Bjes